Cyklist med ombygningssæt til elcykler med centermotor

Tongsheng TSDZ8 vs Bafang BBS02B: Slaget Mellan Titanerna Bland 750w Mittmotorer

Elcykelvärlden utvecklas i rasande fart, och mittmotorer leder utvecklingen. Dessa kraftfulla motorer, centralt placerade i cykelramen, erbjuder överlägsen prestanda och manövrering jämfört med sina navmotorkollegor. Idag fokuserar vi på två ledande mittmotoralternativ: Tongsheng TSDZ8 och Bafang BBS02B, båda med en rejäl kraft på 48V 750W.

Tongsheng och Bafang är stora aktörer inom elcykelindustrin och erbjuder ett brett utbud av ombyggnadssatser för att elektrifiera din cykling. TSDZ8 och BBS02B är deras flaggskepp inom mittmotorkategorin, designade för fart och prestanda. Även om båda kiten har likheter, har de också distinkta egenskaper som tillgodoser olika körstilar och preferenser.

Körupplevelse & Motorprestanda

Vi testade nyligen TSDZ8 på en naturskön cykeltur. Det första vi märkte var hur otroligt tyst den var, med bara det svaga surret från våra däck som bröt tystnaden. Cykeln kändes smidig och responsiv och hanterade kurvor och stigningar med lätthet. Även när vi vred upp assistansnivån till max förblev kraftleveransen jämn och kontrollerad, och sköt bara framåt när vi verkligen tryckte på pedalerna.

Däremot är BBS02B ett riktigt kraftpaket, känd för sin råa styrka och blixtsnabba acceleration. Den är lite högre än TSDZ8, men det är ett litet pris att betala för adrenalinkicken den levererar. BBS02B:s kadenssensor resulterar dock i en mer på/av-kraftleverans, vilket kräver mer frekventa växlingar för att bibehålla optimal pedaleffektivitet.

Tongsheng TSDZ8 & Bafang BBS02B Specifikationer för mittmotor elcykelkit

Funktion TSDZ8 (48V 750W) BBS02B (48V 750W)
Varumärke Tongsheng Bafang
Kategori Speed Pedelec (S-Pedelec) Speed Pedelec (S-Pedelec)
Sensor Momentsensor (mer naturlig och responsiv känsla) Kadenssensor (på/av-känsla)
Maxhastighet 45-55 km/h 50-55 km/h
Max vridmoment >120 Nm 120 Nm
Storlek Större Mindre
Vikt 3,6 kg 4,3 kg
Underhåll Lättare att demontera och reparera Mindre lätt att demontera och reparera
Batterikontakt XT60 Bullet-kontakt
Struktur Aluminiumlegering Aluminiumlegering
Vattentäthet IP54 (skyddad mot vattenstänk) IPX5 (skyddad mot vattenstrålar med lågt tryck)
Ljud Tyst Något högre
Anpassning Mycket anpassningsbar tack vare aktiv open source-community Begränsade anpassningsmöjligheter
Bottenfäste Storlek 68/73mm 68/73mm
Pris Generellt billigare Generellt dyrare

Uppackning och komponentdetaljer: Kvalitet med några få egenheter

När vi packade upp både TSDZ8 och BBS02B märktes ett tydligt fokus på kvalitet, med välbyggda komponenter och robust konstruktion i båda kiten. TSDZ8 utmärker sig med sina olika displayalternativ, som passar både budgetmedvetna cyklister och de som söker premiumfunktioner. Det är dock värt att notera att TSDZ8:s kedjelinje kan vara lite knepig och ibland kräver ett specialdesignat kedjehjul för optimal prestanda. Likaså kan BBS02B:s kablar vara lite korta för vissa ramar, så se till att dubbelkolla kompatibiliteten innan installation.

Packlista Tongsheng TSDZ8 Bafang BBS02B
Motor 750W 750W
Batteri Tillval Tillval
Display Tillval Tillval
Gasreglage
Bromshandtag
Vevparti
Kedjehjul
Hastighetssensor
Låsring
1T4-kabel
Batterikabel

Inuti motorerna: En kamp mellan hjärnor och muskler

TSDZ8:s större styrenhet och överlägsna värmeavledning kan leda till bättre långsiktig prestanda och tillförlitlighet jämfört med BBS02B. Å andra sidan är BBS02B:s styrenhet känd för sin robusthet och överlägsna vattentätning, vilket gör det till ett solitt val för cyklister som ofta stöter på våta förhållanden. När det gäller interna komponenter tar BBS02B generellt ledningen med högre övergripande kvalitet, men TSDZ8:s större lager och antivibrationsring är anmärkningsvärda funktioner som bidrar till en jämnare och mer hållbar körning.

Dessutom drar TSDZ8 nytta av ett blomstrande open source-community, som erbjuder en mängd kunskap, support och anpassningsalternativ. Även om BBS02B-communityn också är passionerad och hjälpsam, matchar den inte riktigt bredden och djupet i TSDZ8:s communitydrivna resurser.

TSDZ8 (48V 750W) BBS02B (48V 750W)
Fördelar Responsiv momentsensor
Smidig kraftleverans
Tyst drift
Open-source community
Enklare underhåll
Mer prisvärd
Kraftfull acceleration
Robust, vattentät styrenhet
Högkvalitativa interna komponenter
Etablerat varumärke
Många tillbehör
Nackdelar Problem med kedjelinje och kabellängd
Kvalitet på interna komponenter
Vattentätning av styrenhet
På/av-kraftleverans
Högre ljudnivå
Mindre anpassningsbar
Dyrare

Momentføler vs. kadencesensor: En følelse af forskel

En af de største forskelle mellem disse to elcykel-motorer er, hvordan de registrerer din input. TSDZ8 har en momentføler, der måler, hvor hårdt du træder i pedalerne. Dette giver en mere naturlig og intuitiv køreoplevelse, da motorens assistance perfekt matcher din indsats. Jo hårdere du træder, jo mere kraft leverer motoren.

På den anden side er BBS02B afhængig af en kadencesensor, som kun registrerer om du træder i pedalerne og hvor hurtigt. Dette kan føre til en lidt hakkende kraftoverførsel, da motoren brat starter og stopper, når du begynder og holder op med at træde.

Software & Brugervenlighed: Open source-fleksibilitet vs. gennemprøvet pålidelighed

Den TSDZ8 vi testede kørte på ældre software, men vi er ivrige efter at opgradere til den nyeste Tongsheng firmware, som lover at forbedre og balancere de lavere assistanceniveauer. Selv med den ældre software fik momentføleren TSDZ8 til at føles mere intuitiv og responsiv sammenlignet med BBS02B’s kadencebaserede system.

Tilpasning er alt i elcykelverdenen, og TSDZ8’s open source-community er banebrydende. Med en overflod af tilgængelige custom firmware-muligheder kan du finjustere din køreoplevelse til perfektion. BBS02B har også et solidt community, men det matcher ikke helt TSDZ8’s niveau af fleksibilitet.

TSDZ8 eller BBS02B: Valget er dit

I kampen om de bedste elcykel-mittmotorer er både TSDZ8 og BBS02B værdige kandidater. TSDZ8 udmærker sig med sin jævne kraftoverførsel, responsive momentføler og passionerede community. BBS02B er et gennemtestet kraftcenter, der leverer en adrenalinfyldt tur.

I sidste ende kommer det bedste valg ned til dine individuelle behov og præferencer. Hvis du prioriterer jævn kraft, tilpasning og community-support, kan TSDZ8 være det ideelle valg. Hvis du længes efter rå kraft og en enklere opsætning, kan BBS02B være din perfekte partner.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *